Verhaal achter ontwikkeling UPM ProFi: duurzame WPC-producten

UPM ProFi Development Story – Sustainable WPC products

In 2005 ontwikkelden de onderzoekswetenschappers van UPM in Finland een nieuw duurzaam materiaal waarmee ze twee verschillende problemen tegelijk wisten op te lossen:

  • hoe ze een nieuwe composietterrasvloer konden ontwikkelen met betere technische prestaties dan traditionele producten van wpc (hout-kunststofcomposiet)

  • hoe ze het mengsel van papier, plastic, siliconen en inkt konden recyclen dat het afval vormt dat wordt gegenereerd bij de fabricage van zelfklevende etiketten

Horizontal divider

​Een doorbraak in WPC-producten

 

De wetenschappers beseften dat de ligninevrije cellulosevezels die in het papierafval van etiketten worden aangetroffen, een betere kleurvastheid zouden hebben dan de houtvezels die in traditionele wpc-producten worden aangetroffen. Ze wisten ook een gepatenteerd productieproces te ontwikkelen dat een gesloten oppervlak oplevert dat beter bestand is tegen vlekken dan de traditionele wpc-terrasvloerproducten op de markt.

Meer dan 60% van de grondstof van de nieuwe composiet kon afkomstig zijn van afval van zelfklevende etiketten, waarvoor tot dan toe nog geen recyclingoplossing bestond. Het succes van UPM ProFi Deck heeft ervoor gezorgd dat elk jaar honderden vrachtwagens aan etiketafval dat anders naar een stortplaats of verbrandingsinstallatie zou gaan, nu een tweede leven krijgt.

Meer informatie over WPC-terrasvloeren »

Horizontal divider

​Upcycling van UPM ProFi WPC-producten


De Design terrasvloeren van UPM ProFi, met hun frisse en moderne uiterlijk, zijn een zeldzaam voorbeeld van een betere technische oplossing die een positief effect heeft op het milieu.

UPM ProFi Lifecycle heeft, als onderdeel van de Classic-serie terrasvloeren van UPM ProFi, een nog veel langere geschiedenis. Sinds het begin van de jaren negentig worden vezels van de Amerikaanse rode en witte eik volledig omhuld met een mengsel van polyethyleen van verschillende dichtheden om een assortiment wpc-producten te fabriceren met dezelfde uitstraling en structuur als een hardhouten terras, maar met een gesloten oppervlak dat nog steeds beter presteert dan traditionele wpc-producten. Met 95% gerecycled materiaal is het geen verrassing dat de productie van UPM ProFi Lifecycle de Amerikaanse EPA Environmental Excellence Award kreeg toegekend.

 

UPM ProFi WPC products

Verschillende innovaties in materiaal en productie die in de Design-en Classic-serie wpc-terrasvloerproducten worden aangetroffen, zijn gepatenteerd. De productieprocessen en de inkoop van duurzame grondstoffen zijn onafhankelijk gecertificeerd. UPM ProFi Deck was het eerste terrasvloerensysteem in Europa dat het CE-keurmerk kreeg toegekend.

Meer informatie over WPC-producten »

Horizontal divider

​UPM ProFi WPC-producten: van recycling tot superieure composieten en van productinnovatie tot bedrijfsmodel